Husets nuværende bestyrelse

SÅDAN STARTEDE DET HELE

Flere mennesker havde gennem noget tid puslet med ideer til, hvad den gamle mejerigrund midt i byen skulle bruges til. En af ideerne var at bygge et hus med et museum, der viser smedefagets udvikling samt, hvordan Lem har udviklet sig til den industriby, den er i dag.

Den 16. maj 1990 blev der etableret en arbejdsgruppe, hvis opgave var at arbejde videre med ideen om at bygge Smedenes Hus. Arbejdsgruppens virke medførte en stiftende generalforsamling for huset den 5. marts 1991.

HUSETS LEDELSE

Huset ledes og drives af en fondsbestyrelse med hjælp fra en støtteforening.

ETABLERINGEN

Anlægskapitalen på ca. 4 millioner kr. er fremskaffet ved tilskud fra EF, Ringkøbing Amt, Ringkøbing Kommune, byens og egnens virksomheder, leverandører til byen, private personer m. fl.

Desuden har Statens Kulturfond og Dronning Ingrid og Kong Christian X’ fond også ydet støtte til huset.

DRIFTEN

Driftskapitalen blev fremskaffet ved entreindtægter, diverse lejeindtægter, kunst- og souvenirsalg samt tilskud fra støtteforeningen.

Der bliver ikke ydet offentlige tilskud til driften. Den daglige drift i huset er baseret på frivillig arbejdskraft.   

BYENS HISTORIE

Det begyndte med Smed Hansen og jernbanen i 1896.

En god håndværker med gå-på-mod og fremsyn lagde grunden til det, som i dag er et moderne industrisamfund med mange metalforarbejdende virksomheder, der alle stammer mere eller mindre direkte fra Smed Hansens virksomhed.

Hele historien kan opleves i Smedenes Hus i museet, som viser spændende eksempler fra de gode gamle dage. Ring til 93 92 69 40, eller send en besked via kontaktformularen.